Ograniczenie liczby kalorii hamuje postępy choroby Alzheimera
25 września 2006, 09:51Ograniczenie liczby spożywanych kalorii może zatrzymać, a nawet odwrócić szkody poczynione w organizmie przez chorobę Alzheimera.
Aspiryna wydłuża życie?
28 marca 2007, 09:08Tabletka aspiryny dziennie o 25% zmniejsza, przynajmniej w przypadku kobiet, ryzyko śmierci. Związek taki został zaobserwowany na podstawie badań dokumentacji medycznej niemal 80 000 pań.
Nadmiar coca-coli szkodzi nerkom
25 stycznia 2008, 12:17Badacze z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) twierdzą, że wypijanie codziennie co najmniej dwóch coca-coli (zarówno zwykłych, jak i dietetycznych) dwukrotnie zwiększa ryzyko powstawania kamieni i innych chronicznych chorób nerek.
Ziemniak pomoże na Alzheimera?
16 sierpnia 2008, 20:35Jedno z białek pospolitego wirusa atakującego ziemniaki może posłużyć do stworzenia szczepionki przeciw chorobie Alzheimera - twierdzą naukowcy. Skuteczność metody udowodniono w eksperymencie na myszach.
Laser wyleczy alzheimeryzm?
14 stycznia 2009, 22:20Czy laser i barwnik fluorescencyjny wystarczą, by leczyć chorobę Alzheimera?
Żółw (wy)gryziony przez komary
4 czerwca 2009, 08:15Żółwie słoniowe i inne gady z Galapagos muszą się zmierzyć z nowym wyzwaniem. Miejscowe komary zasmakowały bowiem w ich krwi, a w połączeniu z nasileniem turystyki oznacza to wzrost ryzyka zachorowań choćby na zimnicę.
Stosowanie ecstasy grozi bezdechem śródsennym
5 grudnia 2009, 14:03Regularne stosowanie ecstasy znacząco zwiększa ryzyko zespołu bezdechu śródsennego - twierdzą badacze z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa.
Nadzieja dla chorych z uszkodzeniami mózgu
9 czerwca 2010, 11:25Naukowcy wiedzieli, że białko CXCR4 bierze udział w procesach formowania się mózgu. Jednak ku ich zdziwieniu okazało się też uczestniczyć w procesach odbudowy mielinowych otoczek włókien nerwowych. To może być nadzieja dla chorych na stwardnienie rozsiane.
UE zabroni butelek dla dzieci z Bisfenolem?
24 listopada 2010, 17:10Bisfenol A, stosowany powszechnie do wyrobu plastikowych opakowań, żywności coraz częściej uważany jest za poważne zagrożenie dla zdrowia. Na razie tylko kilka krajów na świecie ograniczyło jego stosowanie, być może uczyni to także Unia Europejska.
Wywołują wrzody, a może i parkinsonizm
23 maja 2011, 09:14Naukowcy z Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Stanowego Luizjany odkryli, że wywołujące wrzody żołądka i dwunastnicy bakterie Helicobacter pylori mogą też odpowiadać za chorobę Parkinsona.